Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ευρωπαϊκών σιδηροδρομικών υποδομών συζητούν το μέλλον του δικτύου ΔΕΔ-Μ


Σήμερα στις Βρυξέλλες, ανώτατα στελέχη εταιρειών σιδηροδρομικής υποδομής συζήτησαν τις επικείμενες αναθεωρήσεις των κανονισμών ΔΕΔ-Μ και RFC, τη σημασία της διεθνούς επιβατικής σιδηροδρομικής κίνησης και την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των σιδηροδρόμων.

Μετά από πρόσκληση του βελγικού διαχειριστή σιδηροδρομικής υποδομής Infrabel, η φετινή Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου Υποδομών (HLIM) πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 17 Νοεμβρίου 2021 στην Ακαδημία Infrabel. Οι ετήσιες συναντήσεις που διοργανώνονται από κοινού από την Κοινότητα Ευρωπαϊκών Εταιρειών Σιδηροδρόμων και Υποδομών (CER) και την Ένωση Ευρωπαίων Διαχειριστών Σιδηροδρομικής Υποδομής (EIM), μεταξύ των επικεφαλής των εταιρειών σιδηροδρομικής υποδομής, παρέχουν μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών, με στόχο την εξεύρεση κοινών λύσεων για τη στήριξη της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη.

Ολοκλήρωση του δικτύου ΔΕΔ-Μ
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών σιδηροδρομικής υποδομής συζήτησαν τις επικείμενες αναθεωρήσεις των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ΔΕΔ-Μ και τους σιδηροδρομικούς εμπορευματικούς διαδρόμους. Οι ομιλητές συζήτησαν πώς οι διαχειριστές υποδομής μπορούν να διασφαλίσουν την ολοκλήρωση των βασικών και ολοκληρωμένων δικτύων ΔΕΔ-Μ για να επιτευχθεί η απαραίτητη μετατόπιση του τρόπου μεταφοράς και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών και τη διαχείριση της κυκλοφορίας με τη δημιουργία των ευρωπαϊκών διαδρόμων μεταφορών.

Σε ένα άλλο πάνελ, οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η ψηφιοποίηση αποτελεί απαραίτητη κινητήρια δύναμη για τον εκσυγχρονισμό ολόκληρου του συστήματος μεταφορών. Λύσεις όπως το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης Κυκλοφορίας (ERTMS), η Αυτοματοποιημένη Λειτουργία Τρένων (ATO), τα ψηφιακά συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας, οι ψηφιακές εφαρμογές παρακολούθησης και εντοπισμού και η διαλειτουργικότητα των δεδομένων θα βελτιώσουν τις επιδόσεις και την ανταγωνιστικότητα των σιδηροδρόμων. Οι διαχειριστές υποδομής συζήτησαν τις κύριες προτεραιότητες των ΔΥ για την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης στη σιδηροδρομική αγορά και την ανάγκη αντιμετώπισης της ανισορροπίας μεταξύ της συχνά περιορισμένης ικανότητας του σιδηροδρομικού τομέα να επενδύει και να υιοθετεί νέες τεχνολογίες και της αυξανόμενης ταχύτητας με την οποία εξελίσσεται η κοινωνία και η οικονομία.

Πολλές δυνατότητες
Ο εκτελεστικός διευθυντής του CER, Alberto Mazzola, δήλωσε: “Ο Σιδηροδρομικός Οργανισμός είναι ένας από τους σημαντικότερους φορείς που έχουν αναλάβει την ευθύνη για την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου: “Ο σιδηροδρομικός τομέας έχει πολλές προκλήσεις μπροστά του, αλλά και πολλές δυνατότητες. Βλέπουμε τις επερχόμενες νομοθετικές προτάσεις για τη δέσμη μέτρων για την πράσινη κινητικότητα ως μια ευκαιρία για τον σιδηρόδρομο να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία και ποιότητα στους πελάτες και να παρέχει διαλειτουργικές και ρεαλιστικές λύσεις. Ο σιδηρόδρομος είναι το παρόν και το μέλλον της βιώσιμης κινητικότητας και οι επενδύσεις σε υποδομές αποτελούν το μέλλον της ανάπτυξης και της μεγέθυνσής μας”.

Η εκτελεστική διευθύντρια του EIM Monika Heiming δήλωσε: “Ο σιδηρόδρομος είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της σιδηροδρομικής βιομηχανίας: “Οι διαχειριστές σιδηροδρομικών υποδομών είναι βασικοί παράγοντες για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του σιδηροδρόμου σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα. Η πράσινη χρηματοδότηση και η ψηφιοποίηση αποτελούν σημαντικούς μοχλούς για την επίτευξη αυτού του στόχου. Υπό αυτή την έννοια, το HLIM 2021 παρείχε μια εξαιρετική ευκαιρία για συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων των ΔΥ. Μαζί θα διαμορφώσουμε τους διαδρόμους και τα δίκτυα του μέλλοντος, ανοιχτά σε όλους”.

Τελευταία Νέα

Σύγκρουση επιβατικών τρένων στην Ουαλία

Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του και ακόμη 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση...

Παναγιώτης Μπαλωμένος-ΓΑΙΑΟΣΕ: Δημιουργία υπουργείου Δημόσιας Περιουσίας

Τη δημιουργία ενός υπουργείου Δημόσιας Περιουσίας πρότεινε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Παναγιώτης Μπαλωμένος,...

ΟΣΕ: Οι εκτεταμένες καταστροφές στην σιδηροδρομική υποδομή άφησαν μελανό αποτύπωμα στα οικονομικά μεγέθη του Οργανισμού

Κατά του ΟΣΕ έχουν ήδη ασκηθεί οι δύο πρώτες αγωγές για τη σιδηροδρομική τραγωδία...

Παρόμοια Θέματα