Η νέα γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η διάσπαση της Deutsche Bahn σε δύο διαφορετικές εταιρείες . Θα γίνει προσπάθεια να γίνουν οι εσωτερικές δομές της εταιρείας πιο “αποτελεσματικές και διαφανείς”. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει τις υπηρεσίες που θα λαμβάνουν οι ανεξάρτητοι φορείς.
Η πρόταση για τη διάσπαση της εταιρείας αποσκοπούσε στην αύξηση της διαφάνειας και των συνθηκών ανταγωνισμού στη γερμανική σιδηροδρομική αγορά. Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών του γερμανικού διαχειριστή υποδομής προς τους ανεξάρτητους φορείς εκμετάλλευσης, οι οποίες επί του παρόντος είναι “πολύ αργές και μη ψηφιοποιημένες”, όπως εξήγησε ο Tom Buchhold από την Flixmobility κατά τη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργάνωσε το Investigate Europe.
Γιατί να διασπαστεί η εταιρεία;
Η αρχική πρόταση για τη διάσπαση της DB σε δύο διαφορετικές οντότητες (διαχειριστής σιδηροδρόμων και διαχειριστής υποδομής) ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου από τη γερμανική επιτροπή μονοπωλίων. Ακολούθησαν παρόμοια αιτήματα από οργανώσεις σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών και επιβατών. Η επιτροπή μονοπωλίων συνέστησε τον κάθετο διαχωρισμό μεταξύ της διαχείρισης της υποδομής και των σιδηροδρομικών μεταφορών. Ταυτόχρονα, ΜΚΟ από τον σιδηροδρομικό τομέα δημοσίευσαν ένα έγγραφο θέσεων που ζητούσε μια δεύτερη μεγάλη σιδηροδρομική μεταρρύθμιση στη Γερμανία, δεδομένου ότι “δεν υπάρχει τρόπος να είμαστε σίγουροι ότι τα οικονομικά μέτρα θα ωφελήσουν μόνο την υποδομή και όχι τις δραστηριότητες του ομίλου DB”.
Από την πλευρά της, η DB Group υπερασπίστηκε τον εαυτό της λέγοντας ότι “το δίκτυο και οι λειτουργίες πρέπει να συνδέονται πάντοτε”. Εκπρόσωπος της DB εξήγησε ότι “είναι βασικό ότι οι αποφάσεις διαχείρισης και επενδύσεων σε υποδομές λαμβάνονται κάτω από την ίδια διεύθυνση, συμβαδίζουν και παρέχουν τις καλύτερες υπηρεσίες για τους πελάτες μας”. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι από τη μακροχρόνια εμπειρία της εταιρείας, “οι επιτυχημένοι σιδηρόδρομοι παγκοσμίως και στην Ευρώπη έχουν μια ολοκληρωμένη δομή και δεν βλέπουμε κανέναν καλό λόγο να επιλέξουμε έναν διαφορετικό δρόμο για το μέλλον των σιδηροδρόμων στη Γερμανία”.
Οι ενιαίες εταιρείες παρουσιάζουν προβλήματα
Καθώς ο γερμανικός διαχειριστής υποδομών DB Netze θα παραμείνει μέρος του ολοκληρωμένου ομίλου DB, πολλοί ήταν δυσαρεστημένοι με την εξέλιξη αυτή. Μεταξύ αυτών ήταν και η εταιρεία Flixmobility που εκμεταλλεύεται το Flixtrain στη Γερμανία και τη Σουηδία. Η εμπειρία της εταιρείας κατά την είσοδό της στο γερμανικό σιδηροδρομικό δίκτυο θα μπορούσε να έχει την προοπτική μιας εταιρείας επιβατών σιδηροδρόμων. Παρόλα αυτά, είναι ενδεικτική των αδυναμιών που μπορεί να έχει η DB Netze στην παροχή υπηρεσιών προσανατολισμένων στον πελάτη.
Ο Tom Buchhold από την Flixmobility εξήγησε ότι όταν η εταιρεία ζήτησε διαδρομές και δρομολόγια για να λειτουργήσει το τρένο της στη Γερμανία, η διαδικασία που ακολούθησε ήταν μακρά και αναποτελεσματική. “Έπρεπε να θέσουμε το αίτημά μας εγγράφως και να το στείλουμε στην Deutsche Bahn. Η εταιρεία άργησε πάρα πολύ να απαντήσει -σχεδόν τρεις μήνες, και η απάντηση ήταν αρχικά αρνητική”.
“Στη Σουηδία, αυτό δεν συμβαίνει, διότι η ΙΜ είναι διαχωρισμένη από την εθνική εταιρεία σιδηροδρόμων και αντιμετωπίζει τους φορείς εκμετάλλευσης ως πελάτες και θέλει όλο και περισσότερο να στραφούν στον σιδηρόδρομο”, πρόσθεσε. Επιπλέον, κατέληξε ότι βρίσκει “τις ολοκληρωμένες εταιρείες παράλογες επειδή δημιουργούν περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις”.
Κριτική για τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που η DB Netze δέχεται κριτική για τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών που προσφέρει. Όταν η κοιλάδα του Μέσου Ρήνου έκλεισε τον Απρίλιο λόγω κατολίσθησης, ο Hans-Willem Vroon, διευθυντής της RailGood είχε τονίσει το ίδιο θέμα. Η διαχείριση της κρίσης από τον γερμανικό διαχειριστή υποδομών ήταν η αιτία να τονίσει ότι η DB Netze στερείται τριών βασικών πραγμάτων: επικοινωνίας, αξιόπιστων προβλέψεων και επιχειρηματικότητας.
“Είναι καιρός για μια αλλαγή κουλτούρας εκ μέρους του διαχειριστή υποδομής που οφείλει να αρχίσει να αντιμετωπίζει τον σιδηρόδρομο ως επιχείρηση και να επιδεικνύει υπευθυνότητα και αξιοπιστία”, εξήγησε. Ίσως η DB να μην διασπαστεί τελικά, και μάλιστα οι εσωτερικές της δομές θα μπορούσαν να γίνουν πιο αποτελεσματικές και διαφανείς. Ωστόσο, ένα σημαντικό σημείο εστίασης που δεν θα πρέπει να παραληφθεί είναι αυτό των υπηρεσιών με προσανατολισμό στον πελάτη. Τα σχόλια των φορέων εκμετάλλευσης θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροφή για σκέψη για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών που σήμερα στερούνται αποτελεσματικότητας και να καταστήσουν τον σιδηρόδρομο ακόμη πιο ελκυστικό.