Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Σιδηροδρομικές γραμμές Τεμπών: Εκεί που το νέο συναντάει το παλιό

H σημασία των γραμμών, το νέο τρένο και ο αγώνας των Φίλων του Σιδηροδρόμου για την ανάδειξη της περιοχής

Φωτ. & βίντεο larissanet

Στην περιοχή της κοιλάδας των Τεμπών υπάρχει ένα μαγικό στοιχείο και αυτό είναι το σιδηροδρομικό δίκτυο που αποτελεί και ένα από τα σύμβολά της.

Τα παλιότερα χρόνια που η μετακίνηση των πολιτών γινόταν κυρίως με μέσα όπως ήταν τα λεωφορεία και τα τρένα, η διάσχιση της κοιλάδας ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή αφού η ομορφιά ήταν και παραμένει καθηλωτική.

Ειδικά με το τρένο η θέση στο παράθυρο ήταν πάντα ευνοϊκή αφού συνδύαζε το πράσινο, τον Πηνειό και τα απόκρημνα βράχια.

Τώρα όμως που οι γραμμές έχουν γίνει ακόμα πιο σύγχρονες και ασφαλείς και τα νέα τρένα περνούν το βουνό μέσα από τα συνεχόμενα τούνελ, μπορεί η διαδρομή να έχει γίνει συντομότερη όμως έχει χαθεί και λίγη από την ομορφιά του σημείου.

Η Larissanet βρέθηκε στην κοιλάδα των Τεμπών καταγράφοντας τις δύο γραμμές των αντιθέσεων. Την παλιά και τη νέα.

Η παλιά σιδηροδρομική γραμμή Ευαγγελισμού – Τεμπών – Ραψάνης ήταν γραμμή κανονικού εύρους, με μήκος 12 χιλιόμετρα πού ένωνε τον Ευαγγελισμό με τη Ραψάνη μέσα από τα Τέμπη και κατασκευάστηκε το 1916.

Η γραμμή της Κοιλάδας των Τεμπών περιλαμβάνει τον Σ.Σ. Τεμπών στη νότια είσοδο της κοιλάδας, την Σ.Στάση της Αγίας Παρασκευής στο μέσον της κοιλάδας και τον Σ.Σ. Ραψάνης στο βόρειο άκρο της κοιλάδας. Όλη η διαδρομή είναι παράλληλη με τον ρου του Πηνειού Ποταμού.

Όλα αυτά τα χρόνια το όνειρο των ανθρώπων του σιδηρόδρομου από τη Λάρισα είναι να λειτουργήσει και πάλι με ένα διαφορετικό τρόπο αυτή τη φορά και μ’ έναν τουριστικό χαρακτήρα για την ανάδειξη της περιοχής. Γι’ αυτό το λόγο ανά διαστήματα οργανώνουν δράσεις που σχετίζονται με αυτό. Αρκετές είναι και οι επαφές που κάνουν για την υλοποίηση αυτού του στόχου.

Πέρυσι το καλοκαίρι στο Σταθμό Λάρισας έφτασαν μερικές όμορφες δρεζίνες για να τις γνωρίσει το κοινό από κοντά στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνουν το Πολιτιστικό Κέντρο Σιδηροδρομικών Λάρισας, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών «Άγιος Φίλιππος» και οι Φίλοι του Σιδηροδρόμου Λάρισας.

Λίγο αργότερα συνεργείο της ΕΡΤ3 για την εκπομπή «24 Ώρες Ελλάδας» έκανε γυρίσματα με τις δρεζίνες στην κοιλάδα των Τεμπών. Το Πολιτιστικό Κέντρο Σιδηροδρομικών Λάρισας μάλιστα βρίσκεται αρκετά συχνά στη γραμμή και την καθαρίζει ενώ αποκαθιστά τις όποιες ζημιές καταγράφονται από δολιοφθορές.

Και από τις δρεζίνες της παλιάς εποχής που μεταφέρουν κάτι το ρομαντικό φτάσαμε στο 2022 και το καινούριο. Μόλις τον περασμένο Μάιο ξεκίνησε το δρομολόγιό του το «Ασημένιο Βέλος» που αφήνει πίσω του μια ολόκληρη εποχή.

Τα νέα δρομολόγια για Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Αθήνα με τις σύγχρονες αμαξοστοιχίες ETR 470, που καλύπτουν την διαδρομή σε λιγότερο από τέσσερις ώρες διαθέτουν εννέα βαγόνια, ένα εκ των οποίων είναι εστιατόριο και μπαρ, τρία βαγόνια πρώτης θέσης και πέντε οικονομικής.

Κάθε αμαξοστοιχία μπορεί να μεταφέρει έως και 475 επιβάτες και περιλαμβάνει όλες τις ανέσεις, για ένα ξεκούραστο και γρήγορο ταξίδι.

Μπορεί οι ανέσεις να είναι πολλές και εντυπωσιακές όμως για κάποιους το ζητούμενο θα είναι η ομορφιά μιας ωραίας διαδρομής. Μια τέτοια όπως είναι αυτήν των Τεμπών έχει χαθεί μέσα στις ταχύτητες και τα τούνελ.

Μια ομάδα ανθρώπων από την περιοχή της Λάρισας που αγαπούν τον σιδηρόδρομο προσπαθούν να κρατήσουν την γραμμή «ζωντανή» και να την κάνουν γνωστή σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε εικόνες:

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Τελευταία Νέα

Ενημέρωση του Υπουργείου Μεταφορών για την παραίτηση του προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Ο πρόεδρος του Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ., κ. Αθανάσιος Μπίνης, υπέβαλλε την παραίτησή του, στις 19 Μαρτίου...

Σε δίκη δύο Βολιώτες γιατροί για την αναρρωτική άδεια που έδωσαν στον επιθεωρητή του ΟΣΕ

Ποινική δίωξη σε βάρος των δύο γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου για φερόμενη εμπλοκή τους...

Σταϊκούρας: Ο ΟΣΕ το πιο προβληματικό στοιχείο στην Ελλάδα -Δρομολογούνται προσλήψεις

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε ο Νίκος...

Παρόμοια Θέματα