Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

Τρένα με υδρογόνο γράφουν ιστορία στις μεταφορές καθώς η Ευρώπη γίνεται παγκόσμιος ηγέτης στα πράσινα ταξίδια

 

Τα πρώτα επιβατικά τρένα υδρογόνου που κατασκευάστηκαν από την Alstom SA αναμένεται να ξεκινήσουν στη Γερμανία και ν αποτελέσουν τομή για την τεχνολογία της Ευρώπης.

Μετά από μια μακρά δοκιμαστική περίοδο σε μια διαδρομή 123 χιλιομέτρων (76 μίλια) στην Κάτω Σαξονία της Γερμανίας, οι εμπορικές επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν τον επόμενο Μάρτιο, σύμφωνα με την Carmen Schwabl, διευθύνουσα σύμβουλος του σιδηροδρομικού φορέα LNVG. Τα 14 επιβατικά τρένα της Alstom Coradia iLint θα διασχίσουν μια περιφερειακή γραμμή μεταξύ του Buxtehude, έξω από το Αμβούργο και της παραλιακής πόλης Cuxhaven.

Η Alstom προωθεί τρένα που λειτουργούν με κυψέλες καυσίμου για περισσότερα από πέντε χρόνια ως εναλλακτική λύση στους κινητήρες ντίζελ που εκπέμπουν άνθρακα. Εκτός από το γερμανικό έργο, ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής σιδηροδρομικού εξοπλισμού στον κόσμο δέχτηκε παραγγελία στις αρχές αυτού του μήνα από τον εθνικό σιδηροδρομικό φορέα της Γαλλίας για διπλό  υδρογονο-ηλεκτρικό τρένο και έχει συνάψει κι άλλες συμβάσεις στη Γερμανία και στην Ιταλία.

Η ανταγωνίστριά της Siemens AG αναπτύσσει επίσης τρένα υδρογόνου και η ευρωπαϊκή αγορά εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια καθώς οι κανόνες εκπομπών ρύπως γίνονται πιο σκληροί. Ενώ οι μπαταρίες ή τα ηλεκτροφόρα καλώδια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ηλεκτροκίνηση σιδηροδρομικών ταξιδιών και τη μείωση της ρύπανσης, αυτό δεν είναι πάντα μια πρακτική λύση γιατί εξαρτάται  από τη διαδρομή.

Οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα για να καταστήσουν τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της ΕΕ νομικά δεσμευτικούς και κατά συνέπεια αναμένονται ισχυρότεροι κανόνες που θα επηρεάσουν τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται  στις μεταφορές και στην παραγωγή ενέργειας. Οι σιδηρόδρομοι της περιοχής είναι κατά μέσο όρο μόνο κατά 54% ηλεκτροδοτούμενοι με αποτέλεσμα οι κρατικοί φορείς εκμετάλλευσης  να αντιμετωπίσουν ισχυρή πίεση για την αντικατάσταση των ρυπογόνων κινητήρων.

«Η Ευρώπη σίγουρα θα είναι η κύρια αγορά», δήλωσε την Τετάρτη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alstom, Henri Poupart-Lafarge, σε διαδικτυακό συνέδριο της εταιρείας, αναφέροντας τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ως χώρες με μεγάλους στόλους μηχανών ντίζελ. Η προμήθεια καυσίμων και η υποδομή πρέπει να επεκταθούν, είπε, αλλά «τα τρένα είναι έτοιμα».

Υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για τα τρένα υδρογόνου στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley. Εκτιμούν ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα, ο τομέας θα μπορούσε να αξίζει μεταξύ 24 δισεκατομμυρίων και 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έως το 2030, τα τρένα που κινούνται με υδρογόνο θα μπορούσαν να αποτελούν ένα στα 10 από αυτά που δεν είναι ηλεκτροκινούμενα.

Η Alstom αναμένει ότι περισσότερα από 5.000 επιβατικά τρένα που λειτουργούν με ντίζελ στην Ευρώπη θα πρέπει να αντικατασταθούν έως το 2035. Λέει επίσης ότι το ένα τέταρτο όλων των τρένων στην περιοχή χρησιμοποιούν το καύσιμο και θα πρέπει να αποσυρθούν περίπου στα μέσα του αιώνα για να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους.

Τα ευρωπαϊκά έθνη ρίχνουν ήδη χρήματα σε επιδοτήσεις για εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογία μπαταριών και υδρογόνου για οχήματα. Αυτό θα μπορούσε επίσης να επεκταθεί στη σιδηροδρομική βιομηχανία για να αντικαταστήσει τους κινητήρες ντίζελ.

«Δεν θα αγοράζουμε πλέον μηχανές ντίζελ», δήλωσε ο Schwabl του LNVG κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου. Ο σιδηρόδρομος λειτουργεί 126 τρένα που λειτουργούν με καύσιμο και αναζητά εναλλακτικές λύσεις.

Στην Αυστρία, ο ομοσπονδιακός σιδηροδρομος OBB δοκίμασε το τρένο υδρογόνου της Alstom πέρυσι κοντά στη Βιέννη και επισημαίνει πώς δεν συγκρίνεται με άλλα συστήματα αντικατάστασης ντίζελ, δήλωσε ο επικεφαλής τεχνικός διευθυντής Mark Topal Goekceli στο ίδιο φόρουμ.

«Για μεγαλύτερες αποστάσεις και περιοχές όπου χρειαζόμαστε περισσότερη ισχύ, το υδρογόνο έχει ένα πλεονέκτημα», είπε. «Φαίνεται ότι τα τρένα με μπαταρίες θα μπορούσαν να έχουν ένα πλεονέκτημα για μικρές αποστάσεις, κι αυτό πρέπει να το επιλύσουμε».

Το κόστος για έναν ιδιοκτήτη μιας περιφερειακής επιβατικής αμαξοστοιχίας είναι φθηνότερο όταν τροφοδοτείται από ηλεκτρικές μπαταρίες, ακολουθούμενο από ντίζελ, υδρογόνο και, στη συνέχεια, ηλεκτρικές γραμμές, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα BloombergNEF. Η επιλογή μεταξύ μπαταριών ή κυψελών καυσίμου για αντικατάσταση του ντίζελ εξαρτάται από παράγοντες όπως το μήκος των τροχιών, η συχνότητα λειτουργίας και ο αριθμός στάσεων.

ΠΗΓΗfortune.com

Τελευταία Νέα

Στον Άρειο Πάγο ο Σταϊκούρας: Παρέδωσε νεότερα στοιχεία για τον σιδηρόδρομο – Κατέθεσε τρίτη μηνυτήρια αναφορά

https://twitter.com/ypomeofficial/status/1848339533340770442?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1848339533340770442%7Ctwgr%5Ef3515868c5693245dfec3c3b8e628b0ce4b6c1c9%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.metaforespress.gr%2Fsidirodromos%2FCEBDCEADCEB1-CEBCCEB7CEBDCF85CF84CEAECF81CEB9CEB1-CEB1CEBDCEB1CF86CEBFCF81CEAC-CF83CF84CEB7CEBD-CEB5CEB9CF83CEB1CEB3CEB3CEB5CEBBCEAD%2F Στοιχεία για την κατάσταση του ελληνικού σιδηρόδρομου παρέδωσε στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Μεταφορών...

Επανέναρξη δρομολογίων τρένων Αλεξανδρούπολη–Ορεστιάδα– Αλεξανδρούπολη

Ο ΟΣΕ και η Hellenic Train ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι, από σήμερα Δευτέρα...

Ο Υπουργός Υποδομώνκ Μεταφορών Χ. Σταϊκούρας θα βρεθεί στον Άρειο Πάγο τη Δευτέρα για την ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Τη Δευτέρα το πρωί, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, θα επισκεφθεί την...

Παρόμοια Θέματα